Meny

Stäng

Sustainability och Tech nya möjliggörare?

Rehappen med i Swedish Jobtech. Här kan ni se på inspelningen på youtube. Tech Tech Tech… JobTech, MedTech, HealthTech, WellbeTech, HRTech…Som Techföretag är det spännande att tillsammans med andra Techbolag undersöka vad som ligger runt hörnet. Rehappen är med i Swedish Jobtech (bilden nedan från en av paneldialogerna). Vi har fått Vinnova 2 gånger för vårt SaaS system. Vi översatt vårt arbete till engelska och även produkten till engelska, vi lägger in ett moment där alla medarbetares hälsa kan fångas upp. Vi har olika länders rutiner och intervall i automatiseringen. Vi vet att många företag saknar det. Just nu pågår många dialoger med företag kring införande av teknik för att stötta chefernas arbete med medarbetare, GDPR, sjukfrånvaro, anpassning, fånga tidiga signaler på ohälsa och stötta i prestation och wellbeing. Många specialister vill ha in vår Tech-produkt hos sig och vi som är inom tech undrar varför det tar sådan tid.

På MedTech vs Jobtech myntades ett begrepp och tips! “VÅGA TESTA”. Att leta data och att inte dra nytta av ny teknik beror ofta på en intern blocker. Om det inte handlar om pengar – vad handlar det då om? Kostnader för ohälsa och sjukfrånvaro ligger på miljonbelopp. Det finns en föreställning om att det ska vara svårt – alltså väntar vi. 

Vi samarbetar med Microsoft och har data i molnet i Sverige och vi hör att de större techbolagen pratar om bromsen för tech och utveckling även om det gör arbetet både billigare och bättre för både medarbetare, kunder och patienter. När en ny teknik kommer går det snabbt – Chat GTP och AI växer enormt. Hur förbereder vi oss för det stora skiftet? Finns en AI policy på plats? Är det politikerna eller näringslivet som styr utvecklingen? Här behöver vi hjälpas åt och samarbeta.

Vi på Rehappen är intresserade av People Data och Data kring medarbetare och mänskliga aspekten. Att identifiera medarbetares tillväxt och growth och välmående är kritiskt. När det inte fungerar hamnar företaget i värsta fall på löpsedlarna. Det kan tyckas orättvist, särskilt om man gör en massa positiva saker för medarbetarna och ett misstag slipper ut. Hur kan ledning och HR jobba proaktivt – vilken hjälp och stöd finns? Rehappen har valt att specialisera oss både på det svåra arbetet, men också det som handlar om att peppa, motivera, förebygga, stärka och utveckla. För oss är det ofta samma sak. Hur företaget tar hand om de fall när man behöver – det är också metoden för att förebygga de som ev kan drabbas framåt. Best practice blir på så sätt också “worst practice och misstag”. Att göra det systematiskt ger resultat. Att fånga upp individer över tid är ett utmärkt sätt för lärande och utveckling. 

Hitta din motivation – Program med Richard, Marie och Kristina – experter inom området motivation

Det är svårt att vara människa ibland och i vårt arbete träffar vi såklart på medarbetare och chefer som har utmaningar med motivation och välbefinnande. Oftast gör vi skräddarsydda program för individer och företag – men nu vill vi gå ut och erbjuda detta till fler. 

Syftet med denna kurs är att hitta vår motivation genom positiv psykologi. Vi kommer att utforska vilka faktorer som påverkar vår motivation, vår lycka och välbefinnande i livet. Vi kommer också lyssna till personliga berättelser om hur man kan möta och övervinna stora utmaningar. Kursen är en kombination av föreläsningar, gruppdiskussioner och enkla övningar. Tonen kommer att vara stöttande och uppmuntrande, med fokus på praktiska steg för personlig och professionell utveckling. Målgrupp – alla som vill öka sin motivation.

Vi startar redan nu i maj! 

Programstart 1: 22 maj 6 tillfällen – anmälan och se programmet

Program 2: 11 sept 6 tillfällen – anmälan

Program 3:  6 nov 6 tillfällen – anmälan

5 tillfällen a 1,5 timmar för att peppa och skapa motivation. Så klart kan denna också utföras internt i ett företag om ni vill skräddarsy. 


Ledarutveckling och att bygga för framtiden

Vi genomför nu tillsammans med fler kunder ledarutveckling kring hållbara medarbetare. Vi har fler kompetenser inom teamutveckling, ledarutveckling, och hållbart ledarskap där ditt företag kan få upp till 70% rabatt via AFA Försäkring om ni har kollektivavtal. Det sker en del förändringar som chefer behöver känna till, exempelvis den nya lagen AFS 2020:5. Vi är väldigt stolta över att Rehappen var med och introducerade utbildningen tillsammans med Ledarna och vi är också otroligt stolta att vi har fått lov av Suicide Zero att plocka med deras program “Våga Fråga” i vår produkt Rehappen. Här kan du som chef och medarbetare bli duktigare på att möta människor som mår dåligt. Varje liv som räddas är värt allt arbete. Du kan göra stor skillnad och genom kunskap och mod att ställa frågan kan du göra skillnad. Här behöver HR och de flesta företag lära sig mer.

När det gäller lagarna är det egentligen inte så svårt, utan det handlar mycket om samtal och att hitta kreativa lösningar för anpassningar och att inte bara utgå från lagen när man arbetar. Det är lite som att spela fotboll, det görs inte bara utifrån regelverket. Vi är experter på arbetsrätten och lagarna när det behövs. Dialogen och “spelet” är dock det allra viktigaste.

Rehappen startade 2019 i november. Sedan kom pandemin i januari 2020…och nu krig och tufft läge med inflation och kriser. Ibland längtar vi som start up efter investerare och att växa än snabbare, men vi vill istället passa på att tacka våra underbara kunder – organisationer och företag som satsar tillsammans med oss på hållbart arbetsliv, HR, hållbara medarbetare och Sustainability – de är bla Trelleborg, Boliden, InfoCare, Lyko, Ledarna, Vinnova, Solna Kommun, Wipro, Centigo, ISS, CSR VästSverige, Petzl, RecPro, Max, BGInstitute, Aspia, Transdev, SSAM, Vardagens Juridik, Sustainergies, Barry Callebaut, Katrineholms Fastigheter, Swedish Jobtech, Naturkompaniet, Uppsala Universitets personalvetarstudenter, Vuxenskolan, Bauhaus, GreenFood, Mixum, Barncancerfonden och samarbetskonsulter som jobbar med hållbarhet i nätverk tillsammans i poddar, projektleder jobbmässan i Kungsträdgården… och många fler som vi säkert glömt.

TACK! TACK! Vi vet att ni alla precis som vi sliter hårt! 


Almedalen & bokklubb i höst med professorn i HR och en kurs i nya personalekonomin

Ses vi på Almedalen i sommar? Rehappen seglar dit, vi kommer att finnas i hamnen så hoppa gärna förbi oss så bjuder vi på fika. Vi kommer hålla en workshop kring att gå från snack till verkstad när det gäller hållbarhet tillsammans med bla Allbright och inspel från andra. Vi pratar om vikten att utgå från riktiga siffror och business när man arbetar med wellbeing, inkludering och hållbarhet. Kanske ditt företag också vill vara med?

Stefan Tengblad, Sveriges enda HR-professor och vi bjuder in på bokklubb i september, kanske blir det en bokklubbs-fortsättning? Vi hoppas kunna ge våra kunder en fin sommarpresent som handlar om Sustainability, och sedan ses i höst för att snacka Hållbart arbetsliv tillsammans med pilotresultatet. 

Kursen “Ny ekonomi kräver nya kalkylmodeller” – när det gäller personal och kompetensförsörjning är ett nytt samarbete med BGInstitute. Det går att ta hjälp av oss direkt också förstås. 

För utbildning, strategi och stöd inom arbetsmiljö OSA, SAM, BAM och intro till ansvaret för arbetsmiljöansvar eller Strategisk rehabilitering & anpassning och sjukfrånvaro hör av dig. info@rehappen.se Vi kommer också lägga upp fler tillfällen till hösten.


Piloten – “A sustainable worklife” – Ett hållbart arbetsliv är igång

Är du intresserad av vad som händer hos andra företag vad gäller hållbart arbetsliv?

  • Vilka är utmaningarna?
  • Vilka behov finns?
  • Och går det att hitta goda exempel & best practice?

Din insats är 1 timme med oss – sedan bjuder vi in i höst och berättar vad vi hört tillsammans med dialog och workshop. Här är några inputs vi fångat upp när vi varit i dialog så här långt: 

  • Det är svårt att vara ledare – pandemin gjorde oss flexibla – hur ska vi motivera och utveckla nu? 
  • Sjukfrånvaron – Vi vet inte egentligen på helheten varför är man sjuk? Vi saknar information.
  • “Organisationen bakom den hållbara organisationen” – hur ser den ut? Är det HRs nya roll? Inclusion, safety och wellbeing – många internationella företag inrättar nu specifika roller och partners för det.
  • Många är missnöjda med den nuvarande företagshälsovården – men vad vill man ha istället? Behövs mer connection till det egna varumärket och ledarfilosofin? Räcker vi till? Många kompetenser på väg in i pension.
  • Sustainability och mätning/rapportering – hållbar bemanning och bygga organisation – här finns lärandebehov! Revisionsbyråerna i full gång! Hur hittar vi våra egna viktiga rapporteringsformer och inte bara fastna i rapportering?
  • Byggande av interna funktioner chatliknande AI-robotar och vad händer med samtalen? Implementering av chat-funktioner internt med first, second and third line support. Här har vi några “best practice”. 🙂
  • Ungas ohälsa och vikten av att inte sjukskriva vid psykisk ohälsa utan stötta! Sätt att möta individen och chefen?
  • Säkerhetsarbetet, våld och hot och ensamarbete. När ekonomi krockar med värdegrunden runt säkerhetsarbete. Utmaningar med kriminalitet. Är det bara dåligt ledarskap eller är det förutsättningarna?
  • Det är helt nödvändigt att vi går samman och lär tillsammans för att klara de nya people-utmaningarna och mål som ligger framför oss. 

Vi kommer träffa fler av er och om du vill ha en dialog med oss – hör av dig på info@rehappen.se så tar vi kontakt.