Meny

Stäng

Har du en knivig personalfråga?

En intensiv höst tonar upp sig. Det som dominerat nyheterna är den starka förändring vi går in i både vad gäller inflation, ekonomi, politik, lönerörelsen, klimat, hållbarhetsområdet och ett krig i Europa. Så klart påverkas vi alla av dessa förändringar. En majoritet medarbetare känner sig stressade av olika skäl och många berättar om innovationer som påskyndas och snacket om hur företag ska möta the “great resignation” och “quite quitters” och att 75% av unga akademiker känner sig nära utbrända eller har psykisk ohälsa (AWs undersökning).

I dessa tider är det EXTRA viktigt att ta hand om ledarna och medarbetarna. Vi på Rehappen har under hösten medverkat på Personal & Chef, samt Digitalidag. Tack till alla som har deltagit på dessa evenemang och bidragit till intressanta viktiga diskussioner. Vi vill uppmärksamma förändringarna i LAS som trädde i kraft den 1 oktober som är viktiga att ha i åtanke. Vi lägger också upp en ny instruktionsfilm som beskriver hur Rehappen digitaliserar för att stötta chefer och HR i hållbarhetsarbetet med medarbetarna för att stärka hållbarhet och hälsa. 

Vill du berätta hur du har det på jobbet, egentligen?

Personal & Chef 2022

Tack till er som besökte oss på Kistamässan under Personal & Chef! Temat för dagarna var tillit, teamwork och tekniska lösningar där vi på Rehappen pratade om hur man främjar en hållbar företagskultur digitalt. Vi på Rehappen är nu fyllda av energi från två dagar av spännande möten och fortsätter arbetet framåt. 

Digitalidag 2022

I fredags deltog Rehappen återigen i Digitalidag – en temadag om framtidens digitala samhälle. Sveriges näringsliv befinner sig i ett paradigmskifte. Kompetensbristen är uppenbar i många verksamheter, och trycket är stort på förändring. Vi på Rehappen ser att transformationen och digitaliseringen i företag idag sker på olika villkor. Organisationer har kommit olika långt vad gäller digitalisering och flera företag behöver bättre stöd för att människor ska hålla på lång sikt. Att digitalisera administrationen runt HR och ledarna ger mer tid till samtal och dialoger. Vi vinner också på att ha bra coachande dialoger och lära mer tillsammans, och det kan så klart också ske digitalt. 

I år bidrog Rehappen med två evenemang. Ett digitalt pep-talk om coaching, där dialogen handlade om att leda i ett paradigmskifte, coaching, digitalisering, automatisering och fokus på hur mänskliga samtal praktiskt kan funka digitalt i den transformation vi är i. Dialogen fortsatte i fysisk form med en fika på Norrsken tillsammans med oss på Rehappen. Det går att hitta inspelningen på youtube.

Förändringar i LAS

Från och med den 1 oktober trädde flera förändringarna inom arbetsrätten i kraft. Den lag som främst har berörts av förändringarna är lagen om anställningsskydd (LAS), vilket också är den lag som påverkar alla organisationer, arbetsgivare och arbetstagare. Förenklat förklarat har förändringarna påverkat arbetsgivarens möjligheter att säga upp anställda och skapat utrymme att göra undantag vid turordningsregler. Följande punkter är särskilt viktiga för dig som arbetsgivare att ha koll på:

  • Heltidsanställning blir norm om inget annat avtalas
  • Allmän visstidsanställning ersätts av särskild visstidsanställning med nya regler
  • Turordningsregler och omställningstid införs vid ”hyvling” (sänkt sysselsättningsgrad)
  • Begreppet ”saklig grund” ersätts av ”sakliga skäl” vid uppsägning av personliga skäl
  • Fler undantag från turordningsregler vid uppsägning på grund av arbetsbrist

Ny produktfilm – Rehappen Software

Kartlägg ditt företags sociala interna hållbarhet

Testa hur hållbart ditt företag är när det kommer till att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. Som en förlängning av det Vinnovaprojekt vi påbörjade är vi fortsatt intresserade av hur ditt företag jobbar och dina svar är viktiga för oss. Du har möjlighet att få en analys tillsammans med oss i ett digitalt möte. Dina svar kommer presenteras tillbaka till dig i en analys på ditt företag, sammanställning på gruppnivå och kommer inte att delas med någon utomstående. 

Klicka här!