Meny

Stäng

Skapa en bra företagskultur digitalt

Semestern lider mot sitt slut, men sommaren är inte över för det. Rehappen var under sommaren på plats på Almedalsveckan, vilket gav inspiration och motivation inför arbetshösten. Vi vill passa på att dela med oss av våra erfarenheter, och även blicka framåt mot en händelserik höst. Vi fortsätter arbetet hos våra kunder inom bland annat industrin för att framtidssäkra och bygga upp starka organisationer och kompetens i strategiska frågor med fokus på människor, innovation, ledarskap och hållbarhet. Vi lägger fokus på digitala arbetet och dess utmaningar och lösningar. Redan i september påbörjar vi ännu ett digitalt välmåendeprogram och denna gång med Programmet “Balans” hos Aspia. I slutet av månaden hittar ni oss på Personal & Chef för att diskutera hur vi skapar en digital företagskultur på den moderna arbetsplatsen. 

Almedalsveckan 2022 bjöd på mängder av intressanta samtal, workshops och evenemang och ett väldigt sorgligt slut på veckan. Temat för året handlande om energifrågor, klimatutmaningarna, 2030-målen, kampen om framtidens arbetskraft och spåren efter pandemin.

Vi på Rehappen fastnade även för andra viktiga frågor – allt ifrån fysisk belastning på kontoret till hur vi skapar en god företagskultur i vårt nya mer digitala sätt att arbeta. Arbetsmiljöfrågor, hållbarhet, kompetensförsörjning är av högsta prioritet hos flera företag och flexibilitet i arbetet har blivit det nya normala. Pandemin gav ett stort digitalt språng där det nu krävs nya metoder och verktyg för att hantera situationen – allt för att stärka sambandet mellan arbetsmiljö och hälsa. Hela människan och ledarskapet berörs när vi jobbar på ett nytt sätt med”jobba hemma”, “flexibelt vad gäller avstånd” och frågan blir hur ser vi till att den nya arbetsplatsen är hälsobringande? Att få ta del av Skistar och Nils van der Poels tankar var också spännande. Att få igång ALLA i rörelse och att idrottens roll är inte att odla elit bara uten det är att få alla att röra på sig. Elitidrotten är underhållningen och inspirationen till rörelse för ALLA. 

Under Almedalen chockades vi av att befinna oss mitt i ett brutalt mord på Ing-Marie Wieselgren, en av Rehappens förebilder och inspiratörer när det gäller psykiskt välmående och prevention av psykisk ohälsa. Så klart har vi följt och haft dialog och hänvisat till hennes och mångas arbete de senaste åren som hon kraftsamlat runt. Hon var anmäld till vårt Lägereldssamtal nere vid vattnet nedanför Botaniska Trädgården, där vi dagen innan lyssnade på hennes inspirerande panelsamtal om unga människors psykiska hälsa, behovet av livskunskap och insatser på tidigt stadium vid psykisk ohälsa. Hon har varit en av de viktigaste personerna i arbetet att skapa en “bransch-gemensam” plattform för att sprida kunskap till både professionella yrkesverksamma inom vården, chefer, HR, arbetsmiljöverket, företag, kommuner, regioner och näringslivet i stort. Hon brann för ämnet och vi på Rehappen tipsade redan innan Almedalen att följa arbetet kring “kraftsamling för psykiskhälsa” som är en kunskapsplatform för många professioner. På något sätt hade alla vi som är professionella inom detta område enconnection med Ing-Marie.

Vi mötte henne för första gången i Almedalen och för sista också. Det är helt tydligt att mitt i sorgen och chocken, då var det hennes ord som fick trösta oss. De finns bevarade, och här kommer några…

  • Hur mycket gott vi än gör så kommer vi stöta på svårigheter och vi behöver lära oss hantera dem.
  • Livet är inte alltid enkelt. Alla inte kan göra allt men tillsammans kan små insatser av många ge ett stort resultat.
  • Vikten av att bemöta varje individ med rätt insatser i tid
  • Att lära sig “coping strategier” tidigt för livet och hela livet – livskunskap.
  • Att arbetet behöver ske tillsammans och att ensam inte är stark.
  • Att öka kunskapen om de olika utmaningarna som olika svårigheter innebär.
  • Att vi behöver bli bättre på att skapa kreativa lösningar och samarbeta. 
  • ABC för psykisk kris – Hur gör jag?

Här finns mer att läsa och lära: https://www.uppdragpsykiskhalsa.se/kraftsamling/

Det kändes oerhört tungt att segla från Visby och blicka mot staden från havet och förstå att hon aldrig kom därifrån. Hon var och är en ledare inom kunskapsområdet psykisk hälsa och psykisk ohälsa.

Vi vet inte ännu hur vi ska kunna förvalta eller hedra hennes arbete, vi fortsätter som tidigare och vi har valt att jobba för att skapa hållbarhet kopplat till den plats där många av oss befinner oss många timmar varje dag – på arbetet och för de som utbildar sig i skolan eller inom idrotten eller ideella organisationer.

Genom att stärka individer och team och fånga ohälsa tidigt skapar vi hållbarhet. Rehappen genomförde två planerade evenemang i Visby – “Hur vi går från snack till hållbarhet på jobbet?”  med organisationen Allbright. Med företaget Lägereld möttes vi på strandpromenaden för ett Lägereldssamtal och pratade om “Förändringsresan mot en mer hållbar och välmående organisation?”. Under veckan samlade vi in svar som ordmolnet nedan sammanfattar. 

Att ha en “öppen plats i hamnen” för att samlas till viktiga samtal visade sig vara en riktigt bra idé. Tack ni som kom förbi och pratade och tog en öl med oss!

Här kommer ett litet “bildmoln” från veckan som gick. Vi ses nästa år igen! Och till hösten kommer vi komma igång med fler rundabordssamtal i lägereldsanda. Håll utkik efter inbjudan.

Personal & Chef 2022

Kom och träffa oss på Personal & Chef – mötesplatsen där branschens hetaste och mest aktuella ämnen får totalfokus i två dagar. Årets mässa äger rum den 28-29 september på Kistamässan i Stockholm. Vi samlas för att kompetensutvecklas och utbyta erfarenheter. Årets teman är de tre T:na Tillit, Tekniska lösningar och Teamwork, vilka genomsyrar såväl program som mässgolv. Att besöka är kostnadsfritt. Du får bland annat ta del av att stort antal seminariepunkter, träffa ledande företag i utställningen och nätverka med andra som tampas med samma utmaningar som du. Du hittar oss i monter R:18 vid Digital- & Techscenen. Vi ser fram emot att ses!