Meny

Stäng

Sitter du och jävlas med excel?

….och förväntar du dig att chefen ska göra samma sak för att hitta sina återkommande sjukärenden? Då har du kommer rätt. Vi hittar medarbetare som har kostat företaget över 130 000 kr rullande 12 bakåt. Vi hittar berättelser där en medarbetare varit sjuk länge och inte har fångats upp av någon. Skönt tänker någon…”man slapp undan”, men också ganska tragiskt. I arbetet med sjukfrånvarande finns många berättelser som är värda att delas. Det handlar inte bara om pengar, det handlar om människors liv. Bakom varje sjukfrånvaro finns en person.

Vi på Rehappen samlar berättelser….och de är många. Hon som inte kunde gå in i porten till kontoret för att hon fick ångest, som några veckor senare tog jobb på en ekonomiavdelning någon annanstans. Han som hoppat från topprestation till ett nytt jobb där allt brakade samman och inget fungerade. En prestigeförlust, men som tack vare hjälpsamhet från kollegor gick att få på fötter med lite stöd genom att flytta sig från en del av organisationen till en annan del. Kandidaten som sökte jobb och efter ett par intervjuer visade det sig att hen var heltidssjukskriven pga utbrändhet. Hen skämdes. Efter dialog – börjades det arbetstränas hos oss, och nu 10 år senare finns personen kvar i rollen och stormtrivs…och presterade från dag 1.

Det handlar inte bara om statistik. Det handlar inte om ballonger och AW för att få fler personer att vara mer engagerade, motiverade och sluta vara sjukfrånvarande. Vi tycker att ledarna har för lite stöd – både i arbetet rent praktiskt och även i tuffa svåra ärenden. Det är svårt på riktigt för en ledare. Med en verksamhet på 500 medarbetare är det inte helt ovanligt att sjukkostnaden ligger på 4 miljoner. Korttidsfrånvaro är porten in i långtidssjukfrånvaro. Kulturen och strukturerna med stora chefsspann gör att digitala redskap behövs för att hålla koll. HR är ofta 1 person på 500 medarbetare . Man hinner inte, och cheferna hinner inte heller.

Nyfiken? Vi tror på att det lönar sig att: Ge uppmärksamhet till saker som händer återkommande! Allt lärande handlar om återkoppling. Kultur är lärande, varumärke och engagemang handlar om saker som är återkommande, inte bara enstaka blommor eller peppiga filmer på nätet. Det blir för de sjuka eller omotiverade lätt motsatt effekt. För det som mår skit på riktigt och de är några stycken enligt senaste rapporterna (ex Previas rapport om hur ledare har det) – de behöver dialog. Någon som kallar till ett möte och undrar hur det är. Kan det vara enklare än så? De behöver följas upp – regelbundet.

Men om vi inte hinner hitta vilka de är, inte hinner boka in dem, inte hinner förbereda vad vi ska säga, inte hinner prata med fackliga annat än vid förhandlingar, eller varje gång vi bokat möte med en sjuk måste stryka mötet. I ledarens ögon är det helt rätt prio. Mötet var viktigt för den personen, men inte för hela affären. Ska ledare och chefer göra ALLT? Kampanj, lean, lönesamtal, utvecklingssamtal, beställa, avbeställa….. Ekvationen går liksom inte alltid ihop.

Tänk om det är så här – Jo… vi hinner. På 3 min kan du etablera en nära kontakt. På två dagar efter lönekörning kan du få rapporten på alla sjukfrånvarande rullande 12 bakåt, uppdelat per chef, uträknat vad det kostar, på hela företaget, per person, gå tillbaka till dina digitala anteckningar istället för att leta (kanske i matsalen!) efter vart du lagt dokumentationsblocket och istället är smart och använder Rehappen ett ställe att fästa rehabplaner och läkarintyg på. Dokumentera och se sjukkostnader och få listan på personerna.

I år har vi jobbat som ledare och chefer. Vi har jävlats med excell, vi har tappat bort våra anteckningar, vi har försökt så gott vi har kunnat, men inte hunnit.

Med Rehappen hoppas vi att du kan spara både tid, pengar och kanske hinna vara den ledare du ville bli.

Det ska vara LÄTT ATT GÖRA RÄTT!

Give attention to things that Rehappen!